woensdag 24 april 2013

Rörmyra Gård

Zoals beloofd gaat deze blog over de boerderij waar Timo werkt. De boerderij ligt in Rörmyra, Bälinge en heeft daarom logischer wijs de naam Rörmyra Gård. In zweden werken straatnamen anders als in Nederland. Veelal zijn er kleine gehuchtjes van enkele huizen bij elkaar. Deze groepje huizen dragen dan een gezamenlijke naam. Zo is het huis van ons en buurman Måns dus gelegen aan Räbbo, waardoor de "paarden" boerderij van Måns dus Räbbo Gård heet. Iets verderop heb je een vergelijkbaar groep huizen die dan weer Grellsbo heet, en de boerderij daar gevestigd (vleesveebedrijf), heet dan weer Grellsbo Gård. Al deze gehuchtjes vallen echter wel weer onder de grotere plaats Bälinge. Bälinge valt weer onder gemeente Uppsala, welke gelegen is in Uppsala Län.

Rörmyra Gård behoort tot de familie Hägg. Lars-Erik en Carina runnen samen het bedrijf met een medewerker. Timo werkt hier full time. Dit houd in dat Timo op jaarbasis gezien gemiddeld 40 uur per week werkt. 40 uur is inderdaad wat minder dan hij in Nederland gewend was en termen als weekend (ja dat heeft hij nou meestal ook op zaterdag en zondag) zijn dan ook nog behoorlijk onwennig haha.



Op het bedrijf worden ongeveer 70 koeien gemolken. De melkkoeien worden gehuisvest in een soort slaapstal (alleen ligboxen en drie krachtvoerstations) en gevoerd in de "eetstal", welke gevestigd is in de oude boerderij te zien op de eerste foto. De koeien kunnen heen en weer lopen tussen deze twee gedeelten. Het melken gebeurd in een 2 x 6 delaval visgraat melkstal. De melk wordt 1x in de twee dagen om 08.00 uur 's morgens opgehaald dus dan moet het melken klaar zijn. 's ochtends wordt er dan ook om 5.30/6.00 uur gemolken.  's middags wordt er om 16.00 uur begonnen met het melken. De werkzaamheden zijn dan klaar om ongeveer 18.00 uur/ 18.30 uur. 





De jongste dieren worden eveneens gehuisvest in de "eetstal" de oudere dieren worden circa 350 meter van het bedrijf in een aparte jongveestal gehuisvest. De jongveestal bestaat uit een eet gedeeld met open front en een gesloten slaap/lig gedeelte waar de dieren op stro liggen. Voor het huisvesten van de droge koeien is achter de mestsilo een aparte stal aanwezig. Eveneens een lig gedeelte op stro en een aparte eetgedeelte.










 Het rantsoen van de melkkoeien bestaat uit kuilgras aangevuld met ekologisch krachtvoer en "kross" (geplet graan) welke verstrekt worden in de krachtvoerstations. Het kuilgras wordt met een elektrisch aangedreven voerbak die aan een rail hangt voor de koeien gebracht. Dit systeem zou automatisch moeten werken, maar door ouderdom wordt het tegenwoordig handmatig uitgevoerd. In de avond wordt een ronde baal kuil voor de koeien gebracht zodat de koeien voldoende voer hebben voor de avond en de nacht. In de zomer worden de dieren dag en nacht geweid wat verplicht is bij ecologisch boeren in Zweden.    

Graanpletter

Voorraadbunker voor voerbak








Op het bedrijf is 45 hectare bewerkbare grond in eigendom aanwezig. Daarnaast wordt 100 hectare bewerkbare grond gepacht. Hoeveel bos er aanwezig is zijn we nog niet achter, maar Lars-Erik is eveneens in de bosbouw werkzaam. Dit betekend dat er voldoende bos aanwezig is op het bedrijf. Gepacht grond wordt onder andere betaald via de levering van gekloofd haard hout. 
Veel werkzaamheden worden zelfstandig uitgevoerd, waardoor er een  behoorlijk machine park aanwezig is op het bedrijf. Met het voorjaar/ zomer seizoen in het vooruitzicht is er voldoende werk te verrichten dus. 


De machine waarmee het hout wordt gekloofd  

Timo heeft al heel wat zweetdruppeltjes op zijn voorhoofd gehad bij het kloven van zulke kuubskisten hout. 



De meeste sneeuw is ondertussen ook verdwenen en heeft sommige stukken van Uppsala Län in een natte boel doen veranderen. Na het vorige weekeinde zijn de temperaturen niet meer onder nul geweest. Hierdoor was de sneeuw al snel weggesmolten. Daarnaast heeft het enkele dagen geregend waardoor ook op plekken waar het normaal langer duurt voor de sneeuw verdwijnt (bos, schaduwplekken) de sneeuw weg smolt. Gevolg hiervan is wateroverlast (Kanttekening die er nog bij geplaatst moet worden is dat er meer sneeuw lag, dan in voorgaande jaren rond dit tijdstip). De weg naar Rörmyra Gård is hierdoor op meerde plekken onder water komen te staan. Wat met name op een gravelweg niet erg gewenst is. Op dergelijke plekken zijn  buizen door de weg gelegd om het wat te doen afvoeren. Mede veroorzaker van het water overlast was het feit dat nog niet alle duikers die het water na grotere sloten moest afvoeren, ontdooit waren. Het water afkomstig van gesmolten sneeuw kon dus geen kant op. Ook wij ondervonden wateroverlast. De pomp van onze bron kwam onder water te staan, waardoor deze tijdelijk niet meer werkzaam was. Hierdoor hebben wij een dag zonder water gezeten. Gelukkig werkte de pomp 's avonds weer en konden we weer vrolijk badderen in ons huisje, in plaats van buiten in de regen te gaan staan. Ondertussen is het ook weer een paar dagen mooi weer geweest en is het waterpeil op een groot aantal plekken al weer behoorlijk gezakt. Nu hopen dat het snel mooi weer wordt, zodat het landwerk kan beginnen! 



Onderstaande foto's zijn gemaakt bij een perceel van Lars-Erik. 




2 opmerkingen:

  1. Hey Luitjes
    Ziet er gezellig uit hoop dat jullie het verder naar de zin hebben. veel geluk daar en met zijn 2 veel liefde en voorspoed, succes liefs Petra En Henry Smit xx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Petra en Henry,

    Bedankt voor jullie bericht! We hebben het inderdaad naar onze zin :-) Hoop dat bij jullie ook alles goed gaat.

    Groetjes Jenny

    BeantwoordenVerwijderen