zondag 7 april 2013

Onze eerste week in Zweden!



Ons voornemen was om op maandag om 04.00 uur in de morgen te vertrekken. Helaas waren we om 00.30 uur nog steeds bezig met de laatste dingen te regelen en leek het ons verstandig toch maar een paar uurtjes later te vertrekken en nog even een goede nachtrust te pakken. Aangezien de wekker daarbij ook niet afging gebeurde het dat we pas 3 uur later vertrokken. Om ongeveer 07.00 uur. Gelukkig was het rustig op de weg en tegen de middag reden we de eerste boot bij Puttgarden op. We hadden dit zo goed gepland dat we de auto nog niet uit waren en de boot al aan het varen was (laatste auto op de boot haha). Op deze boot konden we een pauze van drie kwartier houden en wat eten, hierna zijn we verder gereden naar de 2e boot. Halverwege Denemarken begon Timo moe te worden en heeft Jenny verder gereden. Voor de 2e boot (Helsingør – Helsingborg) moesten we een kwartier wachten en verder op een kleine pauze bij het tanken na was er geen oponthoud meer. De laatste 250 km heeft Timo opnieuw gereden en het viel ons op dat we pas vanaf de laatste 200 km sneeuw langs de wegen en op de velden zagen liggen. Uiteindelijk konden we om 23.00 uur ons nieuwe smurfenhuisje betreden! De huisbaas had de kachel voor ons aangezet, een welkomstbriefje en plantje neergezet en voor het ontbijt melk eieren en bacon in de koelkast klaar gelegd. Een warm welkom dus J.


                                           Als hekkensluiter op de boot


Bij het klaarmaken van ons bedje komen we tot de conclusie dat Petra toch gelijk had en het “nieuwe” luchtbed (zaterdags na het feestje net uit de doos gehaald) lek was. Bij het uit de doos halen is het luchtbed op de grond gevallen op het ventiel, die dus kapot geknapt was. Probleem, waar ga je dan op slapen?! Gelukkig hadden we de topper van onze boxspring meegenomen, waardoor we samen met een dekbed (we hadden een 4 seizoenen dekbed en het was warm in het huis) nog redelijk konden slapen. Scheelde ook dat we behoorlijk gaar waren van de lange rit en graag een nachtje wilden slapen.

Dinsdag ochtend zijn we naar de familie Hägg gegaan, de boer en de boerin waar Timo vanaf nu werkt. Hier  hebben we het arbeidscontract opgesteld, waarmee we vervolgens richting Migrationsverket (de immigratiedienst) zijn gegaan. Bij Migrationsverket zat de hele ruimte vol met voornamelijk getinte mensen. Er stond ook een apparaat waarmee nummertjes getrokken moesten worden, waarna je vervolgens op je beurt moest wachten. De eerste knop was voor informatie (niet nodig, aangezien we wisten waarvoor we kwamen), de 2e knop voor EU medeburgers (aaaah dat zijn wij!) en de derde knop voor overige landen. Voor de zekerheid van beide knoppen maar een nummertje getrokken, want al snel bleek dat door de weinig aanwezig EU medeburgers dat loket niet eens geopend was. Na een hele poos wachten waren we eindelijk aan de beurt. Als het goed is krijgt Timo aankomende week bericht van goedkeuring voor verblijf in Zweden. Jenny moet nog wat formulieren nasturen waarin staat dat ze verzekerd is en op aan welke hogeschool ze studeert. Helaas kon Jenny nog niet op basis van Timo zijn Sambo (hierover later meer) ingeschreven worden omdat we in Nederland niet (officieel) hebben samengewoond. Hopelijk kunnen we volgende week Timo zijn persoonsnummer aanvragen en kunnen we onze nieuwe abbo’s voor telefoon en internet definitief afsluiten. Toch wel makkelijk als je kunt internetten!

Verder hebben we deze week boodschappen gedaan, Ikea afgestruind om vervolgens een kast bij de Jysk te kopen, een nieuw luchtbed gescoord, heeft Timo zijn eerste werkdagen gehad en heeft Jenny geboend, geschrobd en gesnotterd (lees heeeeel erg verkouden) in het huisje. Het was super mooi weer deze week en Timo is dan ook met een gebruind hoofd thuis gekomen na zijn eerste werkdag. Iets waar iedereen in Nederland hoogstwaarschijnlijk jaloers op kan worden haha!

                                                                                 

Vandaag hebben we een rustig dagje (zo’n rustige verjaardag zal Jenny vast niet snel weer hebben. Hopen we haha) Er is iets minder zon vandaag en daarentegen zelfs sneeuw. Hoorde dat er vandaag wel zon is in Nederland, dus niks beter om nu te zeggen dat we die na jullie hebben toegestuurd als compensatie van het gebakje wat je normaal met ons had kunnen eten. Na een beetje zoeken op de laptop een recept voor appeltaart gevonden die we straks lekker gaan opeten. Want bij een verjaardag hoort natuurlijk wel een lekker stukje taart! 













2 opmerkingen:

  1. Leuk om te zien en te lezen!
    Henk & Miek

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zie jullie bericht nu pas! Maar leuk dat jullie meelezen :-) Volgen nog meer verhalen

    Groetjes Jenny

    BeantwoordenVerwijderen