zondag 3 november 2013

Oktober jachtmaand

Hallo allemaal!

Hier zijn we weer. Weer nodig tijd voor een nieuwe blog. Deze keer gaat de blog onder andere over de jacht. Want oktober is de jachtmaand in Zweden. In oktober mag er namenlijk jacht gemaakt worden op de koning van het woud, de eland! Ook Lars-Erik is als jager een aantal dagen op pad geweest voor de jacht. Via zijn oomzegger hebben we deze foto´s van de jacht gekregen.

 
 
 
Vanaf 20 augustus start het jachtseizoen. Vanaf dan mag er op de reeën en de wilde zwijnen worden gejaagd.  Ook de jachthonden mogen dan worden getraind en losgelaten. Vanaf 1 september mag er gejaagd worden op de mannelijke bambi herten. Elke keer komt er een nieuw soort bij waarop gejaagd mag worden. Met in oktober het grootste dier, de eland die afgeschoten mogen worden.

Ook Älva heeft nog een dag mogen laten zien of ze een echte jachthond was. Ze is namenlijk een dag mee geweest op jacht. Volgens Lars-Erik heeft ze voornamelijk achter de kleinere herten aangezeten maar ook nog een keer achter een eland. We kunnen dus tevreden zijn. Ze doet namenlijk wat ze zou moeten doen. Älva is een kruising tussen een Jämthund en een Laphund. De Jämthund is een jachthond speciaal voor de elandenjacht. Wanneer een Jämthund gebruikt wordt voor de jacht, spoort ze de eland op voor de jager. Wanneer ze de eland vind, gaat ze rondjes lopen om de eland heen en begint ze te blaffen. Dit blaffen is een wat zwaardere blaf, wat hypnotiserend werkt op de eland. Hierdoor blijft de eland staan en kan de jager de eland afschieten.

Sneeuw
Naast mooi herfstweer (heerlijk zonnig weer), slecht herfstweer (lees regen, gelukkig geen storm zoals in Nederland) hebben we ook al koud weer gehad. Half oktober vielen de eerste sneeuwvlokjes en ook de eerste nachtvorsten hebben we weer gehad. We hebben zelfs al een keer -10 gehad ´s nachts. Op dit moment is het echter weer warmer en vooral somber en grijs met regen.
Nu de tijd verzet is afgelopen weekend, is het rond een uurtje of 17.00 uur in de middag donker. Dat is wel even wennen en wordt alleen maar erger zo richting de kortste dag. Gelukkig verteld iedereen ons dat het allemaal beter wordt zodra er sneeuw ligt, dus nu hopen we op een winter met veel sneeuw!


 
Half oktober zijn de sneeuwstokken geplaatst, dus laat die sneeuw maar komen!

 
Verhuisd
De afgelopen week zijn we verhuisd. We moesten namenlijk ons huis verlaten omdat Måns onze huisbaas/ buurman de paardenstal en ons huis aan iemand anders had verhuurd. We moesten verhuizen voor 1 december. Omdat het nieuwe huis al eerder beschikbaar was en de nieuwe bewoners van Räbbo 9 ook wel eerder wilden verhuizen, zijn we per 1 november verhuisd.

Gelukkig hadden we al vrij snel de mogelijkheid voor het huren van een ander huis. Onze buren van het vleesveebedrijf aan het einde van de straat, hadden namenlijk net te horen gekregen dat hun huurder ging samenwonen met haar vriend en dat het huis dus leeg kwam te staan. Het was nog even afwachten of niet één van de kinderen het huis wilde huren, maar uiteindelijk kregen we te horen dat we het huis konden huren. Dit wilden we graag, want naast dat het nog steeds in de buurt van Rörmyra Gård is (we zijn 2 km dichterbij komen te wonen), zijn we er ook op vooruit gegaan. In plaats van 50m2 hebben we nu 100m2 tot onze beschikking. Heerlijk luxe voelt dat! Alle ruimte om onze spullen kwijt te kunnen en dan nog ruimte overhouden.

Ook Älva vind haar nieuwe huis leuk. Nu heeft ze alle ruimte om achter haar speeltjes/ knuffels aan te rennen als wij die voor haar weggooien.


Nederland
Nog een weekje en dan staat er bezoek aan Nederland op de planning. Op zondag 10 november pakt Jenny het vliegtuig voor bedrijfsbezoeken in Nederland die ze gaat doen voor haar stage. Op donderdag 14 november zal ook Timo het vliegtuig naar Nederland pakken. Vanaf dan gaan we een beetje vakantie houden en leuke dingen doen/ familie en vrienden bezoeken in Nederland. Maandag 18 november vliegen we weer terug naar Zweden.

Dus wie weet zien we je dan nog wel en zo niet dan tot de volgende blog maar weer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten