vrijdag 4 oktober 2013

Zomer!

Het is alweer herfst, maar aangezien we de hele zomer nog geen blog geschreven hebben, gaat deze blog over de zomer. Helaas hebben we nog steeds geen internet in ons huis, maar hopelijk gaat daar spoedig verandering in komen. Vanaf dan zal ik vaker korte berichten gaan schrijven. Maar  eerst een update over de zomer in Zweden.

Deze blog zal ik vooral veel foto’s showen want de spreuk is niet voor niets; een foto zegt meer dan 1000 woorden.

Midzomer

Mijn laatste blog is geschreven net voor midzomer. Een traditie die echt niet mag ontbreken op een blog over Zweden. Vandaar dat het eerste stukje van deze blog over midzomer gaat.

Op vrijdag gingen we rond 12 uur met z’n allen op een versierde kar (met berken takken) richting Åkerlänna, waar de meiboom werd opgezet. Elke buurt werd op deze manier vervoerd.
Na het opzetten van de meiboom, het spelen van de quiz en een boel geklets, ging iedereen weer naar huis. Waarna of met buren of met vrienden midzomer werd gevierd. Het vieren van midzomer wordt gedaan door het eten van veel traditionele gerechten, het drinken van een boel schnaps en het zingen van drinkliederen.

’s Middags zijn we bij de Grellsbo buren geweest en hebben daar typisch traditionele gerechten mogen proeven. ’S avonds zijn we samen met de Grellsbo buren aangeschoven bij onze buurman Måns en zijn andere gasten. Hier hebben we gezellig nog wat drankjes genuttigd en gebarbecued. Het was een gezellige dag met een heerlijke weertje en heel veel uren licht!
 


Ondertaande foto is genomen rond 11 uur ´s avonds


Lekker weertje!
We hadden een mooie warme en vooral erg droge zomer. Te droog. De gewassen hebben er onder geleden en ook aan de bomen was te merken dat het te droog was. Eind juni begon de berk al geel te verkleuren. Dat is toch echt iets te vroeg.
Maar het droge weer had ook zo zijn voordelen. Zo konden we elke dag in onze korte broek lopen (scheelt weer was) konden we lekker buiten wezen, ook ’s  avonds bleef het lang warm, dus konden we optimaal van de vele lichturen gebruik maken en hoefden we het gazon bijna niet te maaien. Daarnaast was het heerlijk vertoeven bij het siggeföra meer.

 
Räbbo heeft bezoek!
We hadden deze zomer geregeld bezoek. Allereerst kwamen mijn vriendinnetjes Marije en Gerke op bezoek. Hierna kwam onze mede cursist (van de Zweedse cursus in Nederland) Mieke en haar man Sjoerd gezellig langs om te lunchen. Zij waren op doorreis door Zweden en hadden wel even tijd voor een bliksembezoekje aan Räbbo. Vervolgens werd Räbbo omgedoopt tot camping Räbbo, speciaal geopend voor de Oldemannetjes! Kort daarna melde het volgende bezoek zich al. Vriendinnetje Jennien wilde ook een paar dagen vakantie vieren in Zweden en zien waar wij terecht waren gekomen. Ook mede cursist Roel wilde weten waar we terecht waren gekomen. Hij zal het bezoek en het drankje Hagel en Donder waarschijnlijk niet zo  snel meer vergeten. De zomer werd ten slotte afgesloten met bezoek van de gebroeders Uilen.

We hebben iedereen zoveel mogelijk van Zweden en de omgeving waarin we wonen laten zien en vonden het erg leuk dat we bezoek kregen. We hopen dan ook dat iedereen het naar de zin heeft gehad! En je weet mocht je zin hebben, kom gerust een keertje weer om de hoek kijken in Zweden!

Hop on hop off boot Stockholm 

Allemaal op de kar voor een eland safari!
 


 


 


                                                                                  




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Op de boot naar Åland (Finland)


                                                                                







 
Bruiloft
 
Half augustus zijn we afgereisd naar Denemarken. Daar had bijna de hele familie Stegeman (en twee Nijlunsings en Wout) zich verzameld voor mijn broer zijn grote dag. Op zaterdag 17 augustus hebben Arjan en Maria elkaar het ja woord gegeven (althans dat vermoeden wij, de bruiloft was in het Deens, iets wat we wel verstaan maar niet begrijpen). ’s Avonds hadden we een luxe diner in een restaurant bij Egeskov Castle. De Denen bleken een aantal leuke tradities te hebben. Zo mochten alle vrouwen Arjan een kus geven als Maria naar de wc ging en omgekeerd. Al snel bleek dat er meer mannen aanwezig waren dan vrouwen. Op het moment dat Arjan de zaal uit ging stond zo’n beetje de hele zaal op. Het was een geslaagd feest en het was erg leuk om iedereen weer even te zien en te spreken!












Werkzaamheden op de boerderij
 
Ook de werkzaamheden op de boerderij gingen gewoon door deze zomer. Al het gras is nu twee of drie keer gemaaid. Het graan is binnen. Er is gehooid er is stro geperst en ook de eerste percelen zijn alweer klaar gemaakt voor de winter. Er is geploegd en sommige percelen zijn ingezaaid met winter tarwe.

Jenny mocht ook aan het werk tijdens het inkuilen, best goed aangereden toch?


Fika! (koffiepauze)


 
 










Huisje
Ik heb het al veel eerder beloofd maar nu zijn ze er dan eindelijk, de foto’s van ons huisje aan Räbbo. Het is op de valreep want we gaan verhuizen. Daar zullen we in de volgende blog meer over vertellen. Voor nu hejdå en wie weet tot de volgende blog!











Geen opmerkingen:

Een reactie posten