woensdag 27 februari 2013

Woonruimte en een baan!

Hallo allemaal!

Het is al weer enige tijd geleden dat ik deze blog heb aangemaakt. Aangezien de datum van emigratie steeds dichterbij komt is het dus wel een keer tijd voor een update van onze bezigheden met betrekking tot Zweden.

Van 12 t/m 19 februari zijn we een weekje naar Zweden geweest met als voornaamste doel het vinden van woonruimte in de buurt van Uppsala. Daarnaast wilden we uitzoeken wat de mogelijkheden waren voor het starten van een Enskild Firma voor Timo. Een Enskild Firma is vergelijkbaar met de Nederlandse ZZP'er. Timo had het idee dit bedrijfje op te richten in Zweden en dan net als hij in Nederland doet bij verschillende boerenbedrijven te gaan werken. Bijvoorbeeld in de oogst, vakanties of als de boer een avond/ ochtend vrij wil wezen dan zou Timo ingeschakeld kunnen worden om te helpen. In onze week zijn we er achter gekomen dat in de regio waar we komen te wonen (provincie Uppland) er zeker markt is voor een ZZP'er in de agrarische sector.

De week heeft echter totaal anders en nog beter uit gepakt dan we hadden kunnen hopen! Naast het vinden van woonruimte hebben we ook een vaste baan voor 40 uur per week voor Timo gevonden in het plaatsje Bälinge wat een klein eindje boven Uppsala ligt, de stad waar ik hopelijk naar school ga komend schooljaar.
Ruim een half jaar heeft Timo alle advertenties op verschillende Zweedse websites, waaronder de website Gronajobs in de gaten gehouden voor advertenties die te maken hadden met banen in de melkveehouderij. Het aanbod van dergelijke banen was echter gering en veelal niet in de regio Uppland. In de week dat wij in Zweden waren verschenen er echter twee advertenties in het plaatsje Bälinge op de website Gronajobs.
Als eerste verscheen een advertentie van een boer met 150 melkkoeien en 300 ha grond, waarbij de boerderij dichtbij de dorpskern van Bälinge gelegen lag. Deze boer had echter per direct een medewerker nodig en aangezien wij niet eerder konden verhuizen dan begin april vormde dit een "probleem". Op dit bedrijf zou Timo voornamelijk werzaamheden als melken en het voeren van de koeien moeten uitvoeren.
Later in de week ontdekten we nog een advertentie op Gronajobs. Ditmaal ging het om een ecologisch bedrijf met 70 melkkoeien, ook bij deze boer waren we welkom voor een gesprek. Bij aankomst kregen we gelijk een rondleiding over het bedrijf. Op dit bedrijf zou Timo alle mogelijke werkzaamheden mogen uitvoeren van melken tot aan alle landwerkzaamheden. Deze landwerkzaamheden zouden ook veelvuldig voorkwamen omdat de boer de landwerkzaamheden zelfstandig uitvoerde. Er was gelijk een klik met de boer en de boerin en tijdens de koffie kwam al snel naar voren dat als het aan hun lag de baan beschikbaar was voor Timo. Deze zag dit ook wel zitten en dus was het vinden van een baan geregeld!

Toen we op donderdag bij het maken van een afspraak bij de eerste boer (de boer nam de telefoon niet op, dus toen hebben we het bedrijf opgezocht en persoonlijk een afspraak gemaakt) vandaan kwamen. Kwamen we gezamenlijk tot de conclusie dat als Timo op deze boerderij wilde werken het verstandig kon wezen dat we woonruimte in het dichtstbijzijnde dorpje zouden vinden. In het dorpje konden we echter geen makelaarsbordjes of iets vinden wat ons mogelijk kon helpen aan woonruimte. In het dorp was ook een supermarkt aanwezig en het leek ons een goed idee daar te gaan vragen of ze ons misschien iets wisten wat te huur stond, of een makelaar wisten die huurwoningen in zijn portfolio had. De medewerkster aan wie we deze vraag stelden,  vroeg aan ons of we een groot of een "klein" huis wilden huren. Aangezien we maar met zijn tweetjes zijn mocht het van ons wel klein zijn (scheelt ook weer in de kosten). De medewerkster haalde een collega op die ons mogelijk verder kon helpen. Deze collega (Greta) huurde op dit moment een huisje op het platteland 8 km van de supermarkt vandaan. Ze had echter een nieuwe woning gevonden die iets groter was dan haar huidige woning en daarom kwam het huisje per 1 april vrij. Ze wilde de huurbaas wel vragen of we langs mochten komen voor een bezichtiging. Dit huisje was perfect voor ons, en we waren dan ook heel blij dat ze later op de dag belde dat we langs mochten komen! De huurbaas was erg aardig en durfde het wel aan, ons buitenlanders als huurders te nemen. Het huisje is 60 m2 groot en heeft uitzicht op de weilanden. Timo moet 12 km reizen naar zijn werk en ik moet 8 km reizen naar de bus en dan 50 min in de bus naar de school. Wij zijn dus helemaal blij dat we dit hebben kunnen krijgen, helemaal nadat een aantal Zweden ons vertelde dat het vinden van een huurwoning in deze omgeving erg moeilijk is.

Wij kunnen dus terugkijken op een geslaagde week waarin we naast het vinden van een woning ook  nog een baan hebben kunnen krijgen voor Timo. 1 april gaan we nu verhuizen dus we kunnen aftellen. Nog 33 nachtjes slapen en dan is het al zo ver haha ;-)



Onze toekomstige huis (rechter huisje)


                                                                                   Het uitzicht vanuit het huis,
                                                                                   nu een hoop sneeuw haha

Geen opmerkingen:

Een reactie posten